Wist u dat 45% van alle e-mail berichten uit spam bestaat? En dat er dagelijks 14,5 miljard spamberichten worden verstuurd? Spam is enorm vervelend, maar gelukkig worden de meeste berichten tegengehouden door spamfilters. Deze komen dus niet in uw inbox terecht.

Spam voorkomenMaar als u een website met een contactformulier heeft, heeft u ongetwijfeld wel eens een spambericht via dit formulier ontvangen. Contactformulieren op een website zijn vrijwel altijd uitgerust met een anti- spammaatregel. Maar helaas zijn deze nooit 100% waterdicht. De makers van spamberichten worden steeds beter in het omzeilen van anti- spammaatregelen. Software ontwikkelaars reageren hierop met updates die de filters weer strenger maken. Het probleem is dat deze ontwikkelaars alleen maar kunnen reageren en dus altijd achter de feiten aanlopen.

Als u toch last blijft houden van spam via het contactformulier kan Webzeker Webdesign aanvullende filters inbouwen. Dit is geen garantie dat u helemaal geen last meer heeft van spam, maar de kans is groot dat het aantal berichten aanzienlijk verminderd. Mogelijke maatregelen zijn:

  1. Het verplicht overnemen van een aantal cijfers en letters uit een plaatje. Zonder dat de correcte code is opgegeven, kan de inhoud van het formulier niet worden verstuurd. De karakters die moeten worden overgenomen, veranderen iedere keer dat het formulier wordt ingevuld.
  2. Het inbouwen van een honeypot. Hierbij plaatsen wij een extra onzichtbaar veld op het contactformulier. Een spambot zal dit veld invullen. Maar een bezoeker ziet het extra veld niet en zal het leeg laten. Hiermee kan het systeem onderscheid maken tussen legitieme en niet-legitieme berichten.
  3. De bezoeker vragen een simpele som op te lossen. Als bijvoorbeeld de uitkomst van 7 + 4 correct wordt ingevuld, zal het bericht worden doorgelaten. Een spamprogramma heeft moeite met zo’n opgave.
  4. Gebruik maken van Google ReCaptcha. Voordat het bericht wordt verzonden, wordt de inhoud gecontroleerd door Google. Pas als Google het bericht “goedkeurt” , wordt het naar u doorgestuurd. Dit is verreweg de meest robuuste controle, maar in een zeer klein percentage van de gevallen worden ook legitieme berichten tegengehouden.

Nogmaals: een 100% smam- vrije wereld bestaat niet, maar wij kunnen voldoende maatregelen nemen om het aantal spam berichten tot een minimum te beperkten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.