Een Google Maps kaartje op een website plaatsen.

Google MapsVeel moderne websites bevatten een kaartje waarop een locatie staat aangegeven. Zo kunnen uw klanten eenvoudig uw bedrijfslocatie bekijken en eventueel een route plannen. In het verleden was het voor een webbouwer geen enkel probleem om zo’n kaartje op een website te plaatsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het bekende Google Maps.

Medio 2018 heeft Google echter een update doorgevoerd, waardoor het wat lastiger is om zo’n kaartje op een website te implementeren. In sommige gevallen geeft een bestaande website zelfs een foutmelding bij het tonen van een Google Maps kaartje.

Achtergrond

Iedere keer dat een Google Maps kaartje op een website wordt getoond, belast dit de servers van Google. Daarom heeft Google haar betalingsbeleid aangepast, waardoor voor iedere weergave van een kaartje op uw website moet worden betaald.

In de praktijk valt dit gelukkig enorm mee. Iedere gebruiker (website eigenaar) ontvangt een tegoed van $ 200,00 per maand, waarmee 25.000 keer per dag een kaartje kan worden opgevraagd. Deze aantallen zullen bij normaal gebruik van een website nooit gehaald worden waardoor de dienst feitelijk gratis blijft.

Betalingsgegevens aanvullen

Toch moet er voor het gebruik van een Google Maps kaartje extra informatie worden aangeleverd. Hiervoor heeft Google de mogelijkheid een bedrag voor het gebruik van haar diensten in rekening te brengen. Alleen na het opgeven van geldige betalingsgegevens verschaft Google een API sleutel (een soort lange pincode) waarmee het kaartje op uw website kan worden geactiveerd.

Stappenplan

Webzeker Webdesign kan dus alleen een Google Maps kaartje op uw website activeren als u hiervoor een geldige API sleutel aanvraagt. Hieronder volgt een eenvoudig stappenplan:

  • Navigeer naar https://cloud.google.com/maps-platform/
  • Klik op de blauwe knop “Aan de slag”
  • Log in met uw Google Account
  • Klik de aankruisvakjes “Maps”, “Routes” en “Places” aan
  • Kies een projectnaam (bijvoorbeeld uw bedrijfsnaam)
  • Kies voor een betalingsmethode (bijvoorbeeld creditcard of koppelen van uw bankrekening).
  • U ontvangt nu een API code. Deze bestaat uit ongeveer 40 karakters (cijfers en numeriek door elkaar heen).
  • U kunt deze API code naar ons mailen, zodat wij deze kunnen implementeren op uw website. Daarna zullen wij uw account beveiligen zodat er geen misbruik gemaakt kan worden van uw code door andere websites.

Let op: Afhankelijk van de gekozen betalingsmethode zal Google uw gekozen betalingsmethode verifiëren. Bijvoorbeeld door een bedrag op uw bankrekening over te maken. Dit bedrag moet u dan weer invullen bij uw account.