Wist u dat de installatie van WordPress helemaal niet moeilijk is? Technische computervaardigheden zijn handig, maar met een goede voorbereiding en stappenplan niet moeilijk. In dit artikel helpen we u stap – voor – stap door het installatieproces van een WordPress website. Hou er a.u.b. wel rekening mee dat u na een WordPress installatie nog niet klaar bent. U heeft een werkende website, maar deze moet nog voorzien worden van een mooie lay out (het thema) , aanvullende functies (plugins) en natuurlijk uw eigen teksten en afbeeldingen (content). Maar laten we bij het begin beginnen…
Wat heeft u nodig om een WordPress website te installeren?
Voor de installatie van een WordPress website heeft u de volgende technische zaken nodig:
Stap 1: Aanmaken database
De kracht van WordPress is dat de techniek volledig is gescheiden van de inhoud. De inhoud (content) wordt opgeslagen in een database en staat los van de techniek programmeertalen als HTML, PHP en CSS. Hiervoor moet bij de installatie van WordPress wel een database worden aangemaakt. Hiervoor is geen technische kennis vereist. Voor het aanmaken van een WordPress database volgt u onderstaande stappen:
- Om te beginnen heeft u een hosting pakket met een gekoppelde domeinnaam nodig. Zie deze instructie als u die nog niet heeft.
- Log in op uw hosting pakket en zoek naar “Databases” of “MySQL Beheer”. “MySQL” is een technische benaming voor het type database
- Klik vervolgens op “Nieuwe database aanmaken”
- U vult de volgende gegevens in:
- Database naam > deze kiest u zelf
- Database user / gebruiker > deze kiest u zelf
- Database wachtwoord > deze kiest u zelf. Zorg voor een sterk wachtwoord! Tip: maak het wachtwoord minimaal 15 karakters lang en gebruik leestekens, cijfers en hoofdletters. Het database wachtwoord voor de installatie van een WordPress website is erg belangrijk.
- Database host > dit is meestal “localhost”, tenzij de hosting provider iets anders aangeeft
Noteer deze gegevens, u heeft ze straks weer nodig.
Stap 2: WordPress downloaden
WordPress is open source software en voor iedereen gratis te downloaden. Er is geen registratie nodig. De eenvoudigste manier is het downloaden van het WordPress zip betstand van https://nl.wordpress.org/. Op deze site navigeert u naar deze sectie en klikt u op “Download WordPress”.
De WordPress bestanden
U download automatisch een zip bestand van de meest recente versie van WordPress, bijvoorbeeld versie 6.3. Dit .zip bestand pakt u uit op uw eigen computer. De bestandsgrootte van een nieuwe WordPress website is ongeveer 70 Megabyte.
In de uitgepakte map “WordPress” vindt u de volledige set bestanden van de website. Eén van deze bestanden heeft de naam “wp-config-sample.php”. Hernoem dit bestand naar “wp-config.php” en open het vervolgens in bijvoorbeeld Kladblok van Windows. U kunt ook bijvoorbeeld Notepad gratis downloaden
Stap 3: aanpassen configuratiebestand
Invoeren database gegevens
Voordat u WordPress echt kunt installeren, moeten er enkele aanpassingen plaatsvinden in het bestand “wp-config.php”. De eerste is het invoeren van de database gegevens. Zoek hiervoor in het betstand naar de sectie “Database Settings”. Vul vervolgens de gegevens in die u heeft genoteerd bij het aanmaken van de database. Neem deze letterlijk over, en let op dat u verder niets wijzigt. Het verwijderen van bijvoorbeeld een apostrof leidt in de vervolgstappen al tot een foutmelding.
Toevoegen SALT-codes
De WordPress SALT codes vormen een extra beveiliging voor de login van uw website. Het gebruik van SALT codes is niet verplicht, maar het is een eenvoudige handeling om deze toe te voegen. Wij raden het gebruik van SALT codes dan ook sterk aan: Verwijder hiervoor eerst in het wp-config.php bestand de bestaande SALT codes:
- Vervolgens gaat u naar https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/salt/.
- Er wordt direct een unieke set SALT codes gegenereerd.
- Kopieer deze codes en plaats deze op de plek waar u de default codes heeft verwijderd.
- Let ook hier weer op dat u alléén de default SALTS verwijderd en de unieke SALTS plaatst.
- Het wp-config.php bestand ziet er dan als volgt uit:
Sla nu de wijzigingen op in het wp-config.php bestand
Stap 4: het uploaden van de WordPress website
Om de installatie van een WordPress website verder af te maken, moet deze worden ge-upload naar uw hosting omgeving. Hiervoor heeft u het programma FileZilla nodig. Heeft u dit nog niet geïnstalleerd? Bekijk dan deze pagina voor een uitleg en instructies.
Uploaden WordPress bestanden
- Open FileZilla en log in op uw hosting server
- Navigeer naar de map waarin uw website moet worden geïnstalleerd. In vrijwel alle gevallen is dit de public_html directory. Raadpleeg uw hosting provider als deze map niet bestaat.
- Sleep alle bestanden uit de WordPress map op uw computer naar de public_html map op uw hosting server.
- Het overzetten van de bestanden van uw lokale PC naar de hosting server duurt ongeveer 5 minuten, afhankelijk van uw internet verbinding.
- Als de overdracht klaar is, kunt u FileZilla afsluiten
Stap 5: WordPress installeren
U bent u zo ver dat u de feitelijke installatie van uw WordPress website kunt afmaken:
- Ga in een browser naar www.uwdomeinnaam/wp-admin/install.php (bij “uwdomeinnaam” vult u uw eigen domeinnaam in) en druk op
- Het scherm zoals in de afbeelding hiernaast wordt getoond. Vul de volgende gegevens in:
- Site titel > de naam van uw website (deze kiest u zelf en kunt u later aanpassen)
- Gebruikersnaam > Verzin een inlognaam voor uzelf. Maak deze niet té eenvoudig
- Wachtwoord > WordPress stelt zelf een sterk wachtwoord voor. Dit kunt u ongewijzigd laten
- E-mail adres > uw eigen email adres. Zorg ervoor dat dit klopt, u heeft dit nodig als u bijvoorbeeld uw wachtwoord kwijt bent.
- Het vinkje over zoekmachines > wij adviseren u om dit niet aan te vinken.
- Noteer uw gebruikersnaam en wachtwoord; deze heeft u zo weer nodig.
- Klik op “WordPress installeren”.
Na de installatie verschijnt de melding dat dit succesvol is afgerond. Klik in dit window op het linkje “Inloggen”. Hierna verschijnt het WordPress inlogscherm en is de installatie afgerond. Hiermee heeft u de eerste stap gezet in het bouwen van uw eigen website.
Komt u er toch niet uit, of wilt u een WordPress website laten installeren door een professional? Neemt u dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 06-41 46 33 02 of stuur een email naar info@webzeker-webdesign.nl. Wij helpen u graag verder.
Over de auteur
Mijn naam is Martijn Benschop (1971). Ik ben eigenaar van Webzeker Webdesign en sinds 1998 werkzaam in de automatisering. De eerste jaren ben ik gedetacheerd geweest bij verschillende opdrachtgevers als applicatieprogrammeur. Na het afronden van mijn HBO studie bedrijfskundige informatica ben ik doorgegroeid naar informatieanalist / projectleider. In 2012 heb ik ervoor gekozen Webzeker Webdesign op te richten. Hierbij zet ik mijn jarenlange ervaring in voor het ontwikkelen van maatwerk websites in WordPress.