Waarom FileZilla?

Om een WordPress website beschikbaar te maken op het internet, moet deze worden geïnstalleerd op een zgn. hosting server. Zonder al te diep in te gaan op de techniek: Als een bezoeker uw domeinnaam intypt, wordt deze naar uw hosting server geleid en wordt de daaraan gekoppelde website getoond. Een normale bezoeker heeft FileZilla natuurlijk niet nodig, maar om de website te installeren is het een bijzonder handig programma.

Wat is FileZilla precies?

FileZilla is gratis, open-source waarmee u efficiënt bestanden kunt uploaden en downloaden tussen uw eigen computer en een externe (hosting) server. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface waarmee u bestanden kunt verplaatsen door middel van slepen. FileZilla biedt beveiligde verbindingen via FTPS (FTP Secure) en SFTP (SSH File Transfer Protocol), waardoor de gegevens tijdens de overdracht worden beschermd. U kunt het gebruiken op zowel Windows als Apple systemen en kan eenvoudig worden geïnstalleerd.

Meer weten over de mogelijkheden? Bel ons met een korte vraag of een uitgebreid intake gesprek. Wij helpen u graag verder!

Installatie en gebruik van FileZilla

De eerste stap is het downloaden van FileZilla van deze site. Na het downloaden doorloopt u het eenvoudige installatieproces en is FileZilla kaar voor gebruik. Als u het programma opstart, open de volgende interface:

FileZilla Interface

De belangrijkste info binnen FileZilla

 • Aan de linkerkant de bestanden van uw lokale computer
 • Aan de rechterkant de bestanden van de webhosting server

In beide kunt u door de bestanden (directories) bladeren.

Connectie maken met de webhosting server

Om de bestanden op de webhosting server te benaderen, moet u natuurlijk inloggen. Hiervoor heeft u een FTP account nodig. Deze moet u binnen uw het pakket van uw hosting omgeving aanmaken. Bij iedere hosting provider werkt dit anders, zie hiervoor de instructies van uw hosting provider. Komt u er niet uit? Stuur dan even een mailtje naar info@webzeker-webdesign.nl of bel ons op 06-41 46 33 02. Wij helpen u graag verder. Als u het FTP account heeft aangemaakt, logt u hiermee in op FileZilla. Neem hiervoor de volgende stappen:

 • Ga in FileZilla naar Bestand > Sitebeheer
 • Klik op Nieuwe site en geef deze een naam
 • In het getoonde scherm voert u de volgende gegevens in:
  • Protocol: File Transfer Protocol
  • Host: de host naam van uw FTP account
  • Versleuteling: Gebruik Expliciete FTP over TLS indien beschikbaar
  • Inlogtype: Normaal
  • Gebruiker > De gebruikersnaam van uw FTP account
  • Wachtwoord > Het wachtwoord van uw FTP account
 • Klik vervolgens op de knop “Verbinden”.
 • Aan de rechterkant van het FileZilla scherm worden nu de bestanden op de webhosting server weergegeven.
 • Blader aan de kant van de webhosting server naar de map public_html. In de meeste gevallen moet hier de website worden geïnstalleerd. Wij adviseren u om vooraf even de documentatie van uw hosting provider te controleren of dit ook bij u het geval is.
Inlogscherm FTP

Het overzetten van de bestanden naar de webhosting server

Het overzetten van de WordPress bestanden is nu een kwestie van de juiste bestanden selecteren en deze slepen naar de webhosting server. Zie voor een beschrijving stap 4 van ons artikel “Installatie van een WordPress Website“. Hou er rekening mee dat het overzetten van alle bestanden enkele minuten kan duren.

Over de auteur

Mijn naam is Martijn Benschop (1971). Ik ben eigenaar van Webzeker Webdesign en sinds 1998 werkzaam in de automatisering. De eerste jaren ben ik gedetacheerd geweest bij verschillende opdrachtgevers als applicatieprogrammeur. Na het afronden van mijn HBO studie bedrijfskundige informatica ben ik doorgegroeid naar informatieanalist / projectleider. In 2012 heb ik ervoor gekozen Webzeker Webdesign op te richten. Hierbij zet ik mijn jarenlange ervaring in voor het ontwikkelen van maatwerk websites in WordPress.

Martijn Benschop - Eigenaar Webzeker Webdesign