Beveiligde verbinding met SSL

De laatste tijd is SSL steeds belangrijker geworden voor website- eigenaren. SSL staat voor Secure Sockets Layer en zorgt voor een beveiligde verbinding van de website. SSL zorgt ervoor dat het verkeer van en naar de website wordt gecodeerd waardoor onbevoegden minder kans hebben dit te onderscheppen. SSL heeft dus niets te maken met de beveiliging van een website zélf, maar met de gegevens die over het internet lopen

Wel of geen SSL?

Of een website over een SSL certificaat beschikt, kunt u bovenin de browser zien in het veld waar de domeinnaam wordt getoond: een website mét SSL herkent u aan de “s” in het voorvoegsel van de domeinnaam: https://www.domeinnaam.nl. (De “s” staat voor secure):

SSL in Firefox

Bij een website zonder SSL begint de domeinnaam zonder de “s” : http://www.domeinnaam.nl:

Historie

In het verleden was SSL alleen van belang voor websites waarmee betalingen werden afgehandeld. Denk hierbij aan webshops waar mensen bijvoorbeeld creditcard gegevens achterlaten. Sinds vorig jaar geven sommige browsers ook een waarschuwing als login gegevens niet zijn beveiligd met SSL.

Oktober 2017

Google ChromeRecent heeft Google aangegeven dat de nieuwste versie van de Chrome browser (versie 62) binnenkort ook een waarschuwing gaat geven op websites zonder betalings- of login faciliteiten. Google vindt dat alle gegevens beveiligd (dus via een SSL certificaat) over het internet moeten worden verzonden. Als reden hiervoor geven ze dat zij het internet veiliger willen maken. De melding wordt straks getoond in de adresbalk van de browser waar de domeinnaam wordt weergegeven

Een SSL certificaat op uw website installeren

Het bestellen van een SSL certificaat is meestal een eenvoudige administratieve handeling. U bestelt het dan gewoon bij uw hosting provider. De kosten zijn (afhankelijk van de hosting provider en het type certificaat) vaak niet meer dan enkele tientjes per jaar. Sommige hosting providers bieden het zelfs gratis aan bij de wat uitgebreidere pakketten. Uiteraard kan Webzeker Webdesign u hierbij adviseren. Nadat u het SSL certificaat heeft besteld en betaald wordt dit vaak automatisch geïnstalleerd. Daarna moeten er nog enkele technische aanpassingen aan uw website plaats vinden voordat al het verkeer over een beveiligde (https) verbinding loopt:

  • Wijzigen configuratie bestand(en).
  • Aanpassen van programmatuur die loopt over niet- beveiligde verbindingen.
  • Omleiden van het verkeer naar uw website dat niet over de https verbinding loopt: Als een bezoeker bijvoorbeeld http://www.domeinnaam.nl intypt, moet deze natuurlijk wel op https://www.domeinnaam.nl uitkomen.

Deze handelingen nemen wij voor onze rekening. De kosten* hiervoor zijn afhankelijk van het aantal pagina’s van uw website:

  • Tot 10 pagina’s: € 39,75 exclusief BTW
  • Meer dan 10 pagina’s: € 89,50 exclusief BTW

*Bij sommige hosting providers verloopt het installeren van een SSL certificaat niet geautomatiseerd. In deze gevallen kunnen wij dit voor u doen, maar hier zijn extra kosten aan verbonden

Conclusie

Om te voorkomen dat uw bezoekers binnenkort een melding krijgen over een onbeveiligde verbinding als uw website over een contactformulier beschikt, raden wij u aan een SSL certificaat te gaan gebruiken. Neemt u a.u.b. eerst even contact met ons op zodat wij de te nemen stappen even rustig met u kunnen doornemen.