Fotomateriaal op een websiteHet gebruik van afbeeldingen op een website is enorm belangrijk. Het juiste fotomateriaal geeft direct een indruk van de diensten of producten die u als (MKB) ondernemer levert. Naast statische foto’s kunnen wij deze ook plaatsen een diavoorstelling of andere fraai vormgegeven presentaties.

Heeft u zelf geschikte foto’s voor op uw website? Wij plaatsen deze graag voor u.  Beschikt u niet over fotomateriaal? Dan kunnen we gebruik maken van stockfoto’s. Dit zijn professionele afbeeldingen die wij tegen een geringe vergoeding kunnen aanschaffen. Vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding adviseren wij 123rf. Het selecteren van stockfoto’s is zeer eenvoudig:

  • Ga naar de website www.123rf.com

  • Vul in het zoekvak het gewenste onderwerp in (bijvoorbeeld “webdesign”)

  • Op basis van deze zoekvraag worden duizenden foto’s getoond

  • Klik op een afbeelding die u aanspreekt

  • In het scherm dat nu wordt getoond, staat het beeldnummer (Tip: onderaan deze pagina staan alternatieven voor de getoonde afbeelding)

  • Geef het beeldnummer aan ons door en wij schaffen de foto voor u aan tegen de vooraf afgesproken prijs

Bewerken van afbeeldingen

Om beeldmateriaal geschikt te maken voor gebruik op een website, moeten er vaak twee dingen gebeuren. Uiteraard nemen wij u dit uit handen:

1. Comprimeren

Zelfs een foto gemaakt op een smartphone is vaak 3 tot 5 MB (megabyte). Dit is veel te groot voor het gebruik op een website. Een foto moet namelijk in z’n geheel geladen worden voordat deze kan worden getoond. Dit kan een website enorm vertragen. Vooral op een smartphone kan dit behoorlijk irritant zijn voor uw bezoekers. Daarom comprimeren wij afbeeldingen voor het gebruik op een WordPress website. Hiermee wordt de ruimte die een bestand inneemt zonder kwaliteitsverlies verkleind. Zo kunnen wij bijvoorbeeld 3 MB vaak terugbrengen tot minder dan 100 KB (kilobyte). Hiermee wordt een website veel sneller geladen.

2. Bijsnijden

Vaak staat er “loze ruimte” rond het onderwerp op een foto. Over het algemeen kan deze worden weggehaald. Dit noemen we bijsnijden: het verwijderen van bijvoorbeeld een zijkant of onderkant.

Header foto

Over het algemeen is het formaat van een foto op een website niet zo belangrijk. Juist de afwisseling van staande, liggende, vierkante of zelfs ronde foto’s maakt deze levendig.

Voorbeeld van een header foto

Een uitzondering hierop is de “Header foto”. Zoals in deze illustratie is weergegeven, moet deze breed en laag zijn. Bij andere formaten (vierkant, staand) zou alleen een afbeelding in beeld zijn als de website wordt geopend. Het is natuurlijk prima om direct een foto te tonen, maar het is minstens zo belangrijk dat er een paginakop en een eerste stukje tekst in beeld komt. Daarmee wordt direct het onderwerp van de website duidelijk voor uw bezoeker.

Bijsnijden van een foto

De meeste foto’s voldoen niet aan de gewenste verhoudingen voor een “header foto”. Zelfs afbeeldingen met een “liggende oriëntatie” zijn meestal te hoog. Daarom moeten header foto’s flink worden bijgesneden, waarbij het van belang is dat het onderwerp goed in beeld blijft. Zie de illustratie hiernaast: van de totale foto is alleen het gedeelte in het blauwe kader gebruikt.

Het selecteren van header foto’s is vaak lastig omdat er veel moet worden weggesneden. Twijfelt u? Stuur dan een aantal kandidaat afbeeldingen naar ons op. In overleg bepalen we de geschiktheid ervan. Gelukkig kan stockfoto materiaal ook hier uitkomst brengen. Bij www.123rf.com vindt u na een zoekopdracht de gele knop “Filteren”. Hier kunt u onder andere de oriëntatie aangeven. Als u hier voor “Panorama kiest”, worden alleen foto’s getoond in geschikte verhoudingen voor een “header foto”.