Hosting en domeinnaam registreren

Inhoudsopgave

Om een website op het internet te kunnen plaatsen heeft u een domeinnaam en een hosting pakket nodig. Dat klikt ingewikkeld, maar in de praktijk valt dit enorm mee. In dit artikel leggen we kort en duidelijk uit wat deze termen precies inhouden, en hoe u deze het beste kunt aanvragen.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een unieke en leesbare webadresnaam die mensen gebruiken om websites te vinden op het internet. Het vertaalt numerieke IP-adressen naar mensvriendelijke namen, waardoor navigatie eenvoudiger wordt. “www.voorbeeld.com” is bijvoorbeeld een domeinnaam.

Wat is hosting?

Hosting is niet veel meer dan het huren van een stukje serverruimte waarop een website wordt geïnstalleerd. Aan de hosting omgeving wordt vervolgens een domeinnaam gekoppeld. Op het moment dat iemand deze domeinnaam opvraagt, wordt de gekoppelde website getoond. Hosting en domeinnaamregistratie wordt verzorgd door hosting providers. .Deze bedrijven beheren servers, netwerken en technische aspecten om websites betrouwbaar en continu beschikbaar te houden voor gebruikers.

Voorbeelden van bekende Nederlandse hosting providers zijn Strato, Antagonist, Yourhosting, Mijn Domein en Versio

Logo Strator
Logo Antagonist
Logo Yourhosting
Logo Mijn Domein
Logo versio

Hoe kies ik een hosting provider?

Waar moet u op letten bij de keuze van een hosting providerBij de keuze van een domeinnaam en hosting pakket registreren zijn een aantal zaken van belang. Eigenlijk zijn er geen slechte hosting bedrijven in Nederland. Maar er is natuurlijk wel keus. Enkele tips voor de selectie van een hosting bedrijf:

 • Prijs van webhosting. Voor een goede, betrouwbare webhost hoeft u niet meer dan € 100,00 per jaar te betalen. Dit bedrag is inclusief de registratie van de domeinnaam.
 • Kies voor een domeinnaam altijd voor de .nl versie. De Nederlandse domeinnaamextensie wekt vertrouwen bij uw bezoekers en Google geeft een .nl domeinnaam vaak voorrang in de zoekresultaten. Wilt u ook een .com, .info of .frl (Friesland) domeinnaam gebruiken? Registreer dan alleen de domeinnaam en laat deze doorverwijzen naar uw website op de .nl domeinnaam
 • Vaak bieden hosting providers verschillende pakketten aan. De verschillen zitten vaak in opslag en snelheid. Onze ervaring is dat de snelheid vooral afhangt van hoe goed de website in elkaar zit, en niet van de aangeboden snelheid van een hosting provider. Verder is zijn de aangeboden opslagruimtes vaak heel groot. De duurste pakketen bieden vaak meer dan 100 Gigabyte. Een normale WordPress website heeft echter slechts 100 Megabyte nodig. Als u verder wat back-up betstanden en email heeft, is 5 GB meer dan voldoende. Ons advies: ga niet direct voor het snelste en grootste pakket. Als u later wilt upgraden is dit altijd mogelijk.
 • De bereikbaarheid van een hosting provider. Veel webhosts zijn alleen bereikbaar via email of een ticket systeem. Vind u het belangrijk dat er een telefonische helpdesk is? Kijk hier dan goed naar voordat u een hosting pakket afneemt.
 • Tip: kiest niet voor de allergoedkoopste, maar zeker niet voor de duurste oplossing. Vergelijkingssites als Hostingvergelijker.nl geven een goed en betrouwbaar overzicht van de mogelijkheden van een domeinnaam en hosting pakket registreren.

Is een domeinnaam en hosting pakket registreren moeilijk?

Nee, absoluut niet. Bij de meeste hosting providers maakt u eerst de keuze voor een hosting pakket en kiest u daarna een domeinnaam. Let op: een domeinnaam is uniek, dus als deze als is vergeven moet u een andere kiezen. Vervolgens rekent u af zoals u bij gewend bent bij een bestelling zoals in een webshop.

Gratis adviesgesprek?

Stuur vrijblijvend een e-mail naar info@webzeker-webdesign.nl of bel mij op telefoonnummer 06-41 46 33 02

Hulp nodig bij hosting en domeinnaamregistratie?

Komt u er toch niet uit of heeft u vragen over het aanvragen van hosting en domeinnaam registratie? Bel of mail ons gerust op 06-41 46 33 02 of info@webzeker-webdesign.nl Wij helpen u graag verder!

Webzeker Webdesign

Martijn Benschop - Eigenaar Webzeker Webdesign

Mijn naam is Martijn Benschop (1971). Met Webzeker Webdesign bouw ik sinds 2012 passende internet oplossingen voor het MKB. Mijn kracht ligt in het luisteren naar wat een klant te vertellen heeft en dit vertalen naar een professionele WordPress website.

Heel eerlijk: een mooie website bouwen is niet zo moeilijk. De uitdaging is om nét dat beetje extra voor een klant te doen zonder gebruikersgemak, onderhoudbaarheid en schaalbaarheid van een WordPress website uit het oog te verliezen. Uiteraard ben ik na oplevering van uw nieuwe WordPress website altijd bereikbaar voor vragen of om u even op weg te helpen bij problemen met uw website

Een Wordpress website laten maken?

 • Compleet Wordpress webdesign vanaf € 799,00

 • Duidelijke offerte voor het laten maken van uw website

 • Eenvoudig website onderhoud en uitstekend schaalbaar

 • Wij kunnen tekst, logo, foto’s en domeinnaam verzorgen

 • Iedere website uniek ontworpen, géén off-the-shelf thema’s

 • Zoekmachine vriendelijke websites voor u aangemeld bij Google

 • Zoekmachine optimalisatie (SEO) mogelijk binnen ons netwerk

Wilt u weten wat we voor ú kunnen doen? Of wilt u een geheel vrijblijvende offerte opvragen? Bel dan met 06 – 41 46 33 02 of stuur een e-mail naar info@webzeker-webdesign.nl. Wij helpen u graag verder!